Wist jij dit al over tapas?

tapasetentje
Tips om een gezellig tapasetentje te organiseren
15 februari 2020
slanke tapas
Vijf slanke tapas soorten
15 april 2020
weetjes

Dat tapas kleine hapjes zijn wist je waarschijnlijk al. Dat ze oorspronkelijk uit Spanje komen waarschijnlijk ook. En natuurlijk weet je al dat ze enorm lekker zijn. In deze blog delen we graag wat weetjes met je over tapas, die je waarschijnlijk nog niét wist. 

Oorsprong

Tapas komen oorspronkelijk uit Andalusië, een regio in het zuiden van Spanje. De kleine hapjes zijn ontstaan, doordat mensen op zoek waren naar iets om hun glas af te dekken tegen vliegen. De naam ‘tapa’ betekent vrij vertaald ook ‘dekseltje’. De eerste tapas waren een eenvoudig stukje brood of ham, maar inmiddels zijn er veel verschillende soorten gerechtjes. Tapas worden ook niet meer alleen gebruikt om het glas af te dekken, maar vormen soms een hele maaltijd. In Andalusië krijg je tapas vaak nog gratis wanneer je een drankje bestelt.

Pinchos

Pinchos zijn een Noord-Spaanse variant van tapas. Dit zijn tapas die bestaan uit een stukje brood en een spiesje. Klinkt misschien niet heel spannend, maar dat zijn ze zeker wel. Pinchos draaien om de bijzondere combinaties van ingrediënten waarmee de plakjes heerlijk vers stokbrood belegd worden. Van een eenvoudig plakje ham tot ware kunstwerkjes: alles is mogelijk. Barmannen in Spanje zijn over het algemeen goed van vertouwen. In een restaurant kun je pinchos vaak zelf pakken van de bar. Je eet wat je lekker vindt en wanneer je af wilt rekenen worden de stokjes geteld en betaald. In Navarro (in het noorden van Spanje) worden jaarlijks wedstrijden gehouden voor de mooiste en lekkerste pinchos van de regio.

Servetjes op de grond

Als je ooit in een echte Spaanse tapasbar bent geweest, dan is je dit misschien wel opgevallen. Rond de bar ligt de vloer soms bezaaid met servetjes. Dit is niet omdat de eigenaren van de bar niet hebben opgeruimd, maar het is een teken dat je bij een goede tapasbar bent beland. Tapas worden namelijk vaak geserveerd op een servetje. Het servetje wordt gewoonlijk op de grond gegooid. Hoe meer servetjes er op de grond liggen, hoe lekkerder de tapas.

De trots van de regio

In Nederlandse tapasrestaurants zie je vaak dezelfde soorten tapas op de menukaart. In Spanje zijn tapas echter streekgebonden. In regio’s aan de zee zul je veel tapas met vis en zeevruchten terugzien, terwijl je in andere streken bijvoorbeeld veel lamsvlees ziet. Iedere streek heeft zijn eigen ingrediënten en recepten. In een restaurant zie je vaak meerdere prijzen bij een tapa op de menukaart staan. De lagere prijs is voor een kleine variant van het hapje, de hogere prijs is voor raciones. Je krijgt dan hetzelfde gerechtje, maar dan een grotere portie. 

Kende jij deze weetje over tapas al? 

 

BESTELLEN
WhatsApp WhatsApp ons