Tapas bestellen

Tapas bestellen

Vanuit Spanje

tapas bestellenTapas komt oorspronkelijk uit Spanje uit de twaalfde eeuw. Het is een eeuwenoud gebruik van het eten van kleine hapjes die samen een maaltijd vormen. Het gebruik is echter pas in de zestiende eeuw populair geworden in Nederland. Er is hiervoor een goede reden. De enige gebeurtenis die hier namelijk gelegenheid voor bood was de oorlog voor Nederlandse soevereiniteit en geloofsvrijheid. Men maakte toen al onderscheid tussen warme en koude tapas. De meest traditionele warme tapas gerechten zijn albonigas en patatas. Deze gerechten staan ook wel bekend als gehakballetjes in pittige tomatensaus en gebakken aardappeltjes. Koude tapas stond en staat nog steeds vooral bekend om het serveren van stokbrood met aïoli, pesto en salsa. Daarnaast is het ook gebruikelijk om een selectie van vlees hierbij te serveren.

De geschiedenis van tapas in Nederland

Tapas is in Nederland populair geworden tijdens de Zestiende eeuw onder landsvoogdes Margaretha van Parma. Vandaar dat het in Nederland gebruikelijk is plakjes vlees te serveren bij tapenades en andere van deze traditionele hapjes. Spaanse zendelingen brachten dit idee volgens een theorie naar Nederlandse herbergen. Het gebruik van iets eten bij het drinken van wijk was namelijk al meer dan drie eeuwen daarvoor bedacht. Degene die met dit gebruik begonnen zou zijn was niemand minder dan Koning Alfonso X van Castille. Volgens deze theorie vond hij het niet meer dan normaal om iets te eten bij het drinken. Er zijn twee doelen bij dit gebruik. Het eerste doel is dus als hapje bij het drinken. Het tweede doel is om tussen maaltijden door te blijven eten. Het is dus een soort van tussendoortje. Het tweede doel is om iets te eten te hebben bij het drinken.

Tapas in verschillende culturen

De gerechten die bij deze gewoonte horen zijn in Nederland nog grotendeels traditioneel. Er zijn echter wel nieuwe variaties op klassieke hapjes bijgekomen. De trend van wraps serveren als hapje bestaat niet voor niets. Daarnaast zijn kleine porties gefrituurde snacks ook erg populair in Nederland. Denk hierbij aan bitterballen. In de Verenigde staten worden hapjes meer gezien als fast food. Alles in het dagelijks leven moet in dat land snel gaan om vervolgens weer door te werken. Logisch dat de meeste maaltijden daar als fast food worden gezien. Daarentegen is eten in Frankrijk een ervaring. Koken en eten is daar een feest en een gelegenheid om tijd door te brengen met familie en vrienden. De Fransen hanteren daarom nog steeds de originele betekenis van deze gewoonte. Wat de maaltijd ook inhoudt, het betreft nooit zoetigheden. De gerechten zijn altijd hartig, of een combinatie van zoet en zout.

Tapas vandaag de dag

Tegenwoordig kennen de klassieke hapjes allemaal nieuwe variaties. De combinatie van honing, vijg en geitenkaas wordt op allerlei manieren gebruikt. Mensen maken er bruschetta’s en crostini’s mee. Er bestaan spiesjes van en de combinatie wordt soms zelfs in salades gebruikt. Ook wordt er meer met vis en zeevruchten gedaan. Voorheen waren calamares erg populair. Nu wordt er juist plaats gemaakt voor gerookte zalm. Daarnaast zijn kleine hapjes met garnalen, zowel Hollandse als gamba garnalen, erg populair. Verder zie je erg veel trend voedsel terug in hapjes. Denk bijvoorbeeld aan avocado en cranberry. Eetbare bloemen als decoratie gebruiken wordt ook veel gedaan. Tot slot wordt paëlla tegenwoordig ook geserveerd als hapje. Het is dan wel geen finger food, maar in kleine hoeveelheden wel een lekkere versnapering. Het serveren van een traditioneel recept in kleine porties is daarnaast ook erg origineel.

Vertrouwd is beter

Bij het bedenken van nieuwe gerechten horen natuurlijk wel risico’s. Als een nieuw idee of de vervanging van een ingrediënt niet goed bevalt, zal het gerecht nooit populair worden. Bovendien zal het vervangende ingrediënt ook niet snel meer gebruikt worden voor een tapenade of hapje. De traditionele smaken zullen hierom nooit helemaal verdwijnen. Het is niet voor niets dat je het eten dat door moeders bereidt is beter smaakt. Je bent er immers mee opgegroeid. Het zelfde geldt voor hapjes en tapenade. Mensen daarom altijd van de klassiekers blijven houden, omdat ze zeker weten dat deze vertrouwde gerechten goed smaakt. Vertrouwde smaken zoals olijf, knoflook, paprika en zongedroogde tomaat zullen altijd deel blijven uitmaken van tapas.

Ons assortiment

Wij combineren de traditionele smaken met nieuwere ideeën. Zowel bij onze olijven als bij onze tapenades kun je klassiekers vinden, maar ook nieuwere combinaties. Wij hebben bijvoorbeeld pittige Harissa olijven of olijven gevuld met amandelen. Niets voor jouw? Misschien vindt je onze olijfmix met cranberries en pecannoten dan wel lekker. Als je meer van tapenades houdt, kun je experimenteren met onze hummus basilicum tapenade. Daarnaast hebben wij een roomkaas tapenade met cranberries en bieslook. Verder is onze honing mosterd kerrie tapenade ook een echte aanrader. Met zoveel unieke recepten is het logisch dat wij veel aandacht besteden aan het bereiden hiervan. Wij gebruiken enkel de beste ingrediënten en elk van onze gerechten wordt ambachtelijk bereid.

Contact opnemen

Wil je meer weten of tapas bestellen? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch of via de mail, maar ook via onze social media. Onze contactgegevens staan onder het kopje ‘contact’ rechts bovenaan de webpagina. Onze social media gegevens van Facebook, Instagram en Linkedin staan onderaan de webpagina. Tot slot kunnen wij jouw bestelling de volgende dag al bij je bezorgen. Wanneer je een bestelling plaatst van vijftig euro of hoger, zullen hier geen bezorgkosten aan verbonden zijn. Lekker eten, snel bezorgd. Dat is toch een geweldige deal?

BESTELLEN
WhatsApp WhatsApp ons