Tapas: de afkomst

Tapas buffet
Tapas buffet bestellen met je vrienden?
14 oktober 2018
Hoe ga jij tapas serveren tijdens de feestmaand?
Hoe ga jij tapas serveren tijdens de feestmaand?
15 december 2018
Tapas afkomst

Tapas waar komen die nu eigenlijk vandaan?

Koning Alfonso X “El Sabio”

Alfonso de Tiende, ook wel bekend als “El Sabio” was een Spaanse koning die regeerde in de dertiende eeuw. Hij komt uit het huis van Castilië en is geboren in Toledo. In 1284 overleed hij in Sevilla, waar hij ook is begraven. Alfonso staat bekend als ”Alsfonso de Wijze” en liet zich vooral omringen door Spaanse, Joodse en Arabische geleerden. Zo liet hij Arabische en Hebreeuwse wetenschappelijke teksten vertalen in het Latijns en Spaans. Op deze manier werd Castilië de brug van de oosterse naar de westerse cultuur. Maar deze Spaanse koning is ook bekend vanwege heel iets anders dan alleen zijn wijsheid en intelligentie. Hij is namelijk de uitvinder van het fenomeen Tapas. De afkomst van Tapas ligt dus in Spanje.

Een hapje en een drankje

Alfonso vond dat iedere keer dat er iets gedronken werd, hier minstens één hapje bij geserveerd moest worden. De hapjes bleven klein en gevarieerd. Op deze manier bleef je tijdens een maaltijd eten. Dit was om de voorkomen dat je je misselijk at aan één gerecht terwijl je wachtte op het volgende. Over de jaren heen ontwikkelde Tapas zich van alleen warme hapjes naar ook koude gerechten. Deze waren even gevarieerd, aangezien er nu ook zoetere gerechten geserveerd werden.

De afkomst van Tapas in Nederland

In de tijd van Karel de Vijfde wist het fenomeen Tapas zich ook een weg te vinden naar Nederland. Toen Margareta van Parma namelijk landvoogdes werd, kwamen er ook veel Spaanse soldaten naar Nederland toe. Zij introduceerden dit gebruik van een hapje bij de drankjes in herbergen waar zij overnachtten. Margareta bracht men op ideeën en zodoende kwamen er ook allemaal Spaanse gerechten naar Nederland. Enkele voorbeelden van warme Tapas zijn Patattas Bravas en Albondigas. Dit zijn gebakken Spaanse aardappeltjes en gehaktballetjes in pittige tomatensaus. Voorbeelden van koude Tapas zijn Aioli, Spaanse vleessoorten en pesto geserveerd met brood.

Spaans eten met een oosterse flair

Wij, van Peppers en Tapas, willen het Spaanse ontwerp van Tapas zo veel mogelijk behouden en er tegelijk een oosterse flair aan geven. Dit doen wij bijvoorbeeld door al onze gerechten halal te maken. Ook hebben wij een speciale Tapenade die geïnspireerd is op de traditionele Baba Ganoush. Deze is gemaakt met aubergine die gegrild zijn op een houtskoolgrill. Bovendien bieden wij Harissa olijven aan. Harissa is een pittige kruidenpasta die zijn afkomst vindt in Noord-Afrika. Tapas mag dan in Spanje uitgevonden zijn, dit betekent niet dat wij van  Peppers & Tapas er niet een oostelijke draai aan kunnen geven!

BESTELLEN
WhatsApp WhatsApp ons